1793: Stoka švédského zločinu

O švédské historii nevím zhola nic, a právě to mě na historické detektivce lehce šmrncnuté žánrem thrilleru 1793: Vlk a dráb lákalo. K tomu se ještě přidalo přirovnání autora Niklase Natt och Daga (doufám, že to krkolomné jméno skloňuji správně) k Umbertu Ecovi nebo ke Stiegu Larssonovi, a to ve mně probudilo zvědavost. 1793 jsem si pustila do uší v podání Daniela Bambase. Jak se audiokniha z vydavatelství OneHotBook vydařila, se dozvíte v audioknižní recenzi.

1793: Vlk a dráb je švédskou knihou roku 2018 (což je jen jedno z mnoha ocenění) a možná tak trochu na první pohled klame. Když jsem se pustila do poslechu audioknihy, čekala jsem, že se mi dostane napínavého a čtivého příběhu s kriminální zápletkou, ale už jsem nečekala, že tahle detektivka bude mít tak hlubokou intelektuální vrstvu. Odtud tedy to srovnání s Umbertem Ecem a Stiegem Larssonem. Z obou autorů si Niklas Natt och Dag bere to nejlepší a vytváří překvapivý mix, který na poli žánru detektivních příběhů rozhodně není obvyklý.

Brzy jsem také měla zjistit, že audiokniha 1793: Vlk a dráb rozhodně není pro slabší povahy. Natt och Dag odkrývá temnou stránku historického Švédska velmi naturalistickým způsobem, nebere si sebemenší servítky a vykresluje špínu, smrad, pověry, nemoci, surovost, násilí, zlo a ano, smrt, aniž by se jakkoli snažil o eufemismy, spíše v popisech ještě přitvrdí. Žít ve Stockholmu konce 18. století koneckonců nebyl žádný med. A přesvědčíte se o tom hned v prvních minutách audioknihy.

V páchnoucí stoce je nalezeno zohavené tělo neznámého muže, což svede dohromady duo těch nejnepravědpodobnějších vyšetřovatelů: jednorukého válečného veterána, nyní biřice, Mickela Cardella, a právníka Cecila Wingeho, který pomalu umírá na souchotiny. Zdá se, že nikdo jiný se do řešení případu nežene, a není divu. Stopy vedou do vyšších kruhů švédské společnosti, což je samo o sobě nebezpečný podnik. Naštěstí se však Cardell s Wingem brzy prokážou jako velmi schopná dvojice, protože Wingeho intelekt a výborný instinkt doplňuje Cardellova přímost, schopnost konat a v případě potřeby rozdávat rány svou protézou.

Trvalo mi dobrou polovinu audioknihy, než jsem se do 1793 skutečně zaposlouchala. Příběh je totiž rozdělen do čtyř částí, z nichž každá se odehrává v jiném ročním období roku 1793. Jednotlivé části na sebe chronologicky nenavazují a navíc v druhé a třetí části nahlížíme na děj z pohledu jiných postav než Cardella a Wingeho, takže než jsem si na ty dva stačila zvyknout, najednou tu byl někdo jiný a vyprávěl příběh, který jako by zdánlivě s předchozími událostmi nesouvisel. Nenechala jsem se ale odradit a ve čtvrté části jsem byla odměněna tím uspokojivým pocitem, když vám najednou docvakne, jak to do sebe všechno zapadá.

Někoho by také mohlo odradit pomalejší tempo vyprávění, ona intelektuální vrstva příběhu, kterou v detektivním žánru tak často nevídáme. Ano, jsou tu vraždy, téměř až hororová atmosféra, souboje, zoufalý boj o život, šílení vraždící maniaci, touha po moci, vyslýchání podezřelých a další obvyklé prvky kriminálního žánru, vše je ale vyprávěno pomalým zadumaným tempem, protkáno úvahami a líčením tehdejšího životního stylu. Osobně se mi začátek 1793: Vlk a dráb poněkud vlekl, ale vydržela jsem zejména díky vynikající interpretaci Daniela Bambase, a po doposlouchání audioknihy nelitovala.

Daniel Bambas se interpretace 15 a půl hodin tohoto nelehkého textu zhostil na výbornou. Stejně jako v Tajné historii si hravě poradil s intelektuálním aspektem vyprávění i dramatičtějšími a akčnějšími pasážemi a s lehkostí se zvládl převtělovat z jedné postavy do druhé. Zvlášť jsem si oblíbila jeho interpretaci Wingeho, sípajícího nemocného muže, který chce ještě před smrtí odhalit člověka, který byl schopen tak strašlivým způsobem zmrzačit jiného muže, a zjistit, co ho k takové krutosti vedlo. Bambasův Cardell byl také skvělý, rázný a drsný muž, který toho v životě už hodně zažil a nemá tedy již ten luxus brát si servítky s kýmkoli či čímkoli. Bambas prostě umí a já se těším, do jaké audioknihy se pustí příště.

Audioknihu doprovází originální soundtrack, který tvoří převážně klasická hudba osmnáctého století, která vytváří překvapivý kontrast s veškerou tou špínou a krutostí tehdejšího Švédska.

Pokud máte rádi detektivky, nevadí vám „trochu“ toho naturalismu a intelektuálna, pak po 1793: Vlk a dráb můžete bez obav sáhnout. Poslech je díky Danielu Bambasovi a nadstandardnímu zpracování nahrávek nezapomenutelným zážitkem, i když od vás bude audiokniha vyžadovat o něco více pozornosti než jiné detektivky.

Markéta Růžičková
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. V hlavě si tvořím světy. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.